1982 TC

Volvo Turbo Cup 1982 – Succé redan första året!

Man kan nästan citera det bevingade ­jag kom, jag såg, jag segrade, när det gäller Volvo Turbo Cupen. Det var trögt i portgången visserligen. Förarnas organisation SARF var inte med på noterna till att börja med men var inte sämre än att de kunde ändra sig. Volvos intåg i svensk racing var något som inte bara gynnade dem själva och klassen utan också svensk bilsport totalt sett.

En av grundtankarna med Turbo Cupen är att man kör på olika underlag. Premiäråret sågs cupen på bana och i både grus och asfaltbackar. I slutet av januari startar ännu en gren. Då sätts turboåkarna på det hala. Reglerna föreskriver nabb vilket blir ovant för sörlänningarna. I sommar är man åter igång på banorna och vid årets slut skall en cupsegrare koras samt en stormästare för två säsonger, en all-round-mästare så att säga vilket är första gången någonsin. Redan när Turbo Cupen instiftades var tanken på den internationella Grupp A-­klassen nära. Inför 1983 års säsong ändras en del detaljer i reglementet för att förbereda förarna på 1984 då man tänker ta steget fullt ut och köra Grupp A. Volvo Turbo Cup lockade i år 20-22 bilar till start. Det är ingen dålig siffra om man betänker att de slutliga reglerna inte var helt klara förrän i vintras. Nu är flera nya förare på gång. Och en del gamla! Rune Tobiasson övergav golfklubborna inför slutracet uppför Ramberget mitt i Göteborg och Rune tänker nu köra en hel säsong nästa år. En annan ”ny” förare på gång är nybakade rallycrossmästaren Anders Hultqvist som uttryckt önskemål om att köra på slätare underlag än han normalt är van vid men fortfarande i en Volvo. Turbo Cupen kommer sannolikt att göra ett besök i England. Underhandlingar pågår med Donington Park om ett gästspel i samband med EM-loppet för standardvagnar den 1 maj. Vidare räknar man med att kunna visa upp sej i Finland och Danmark.

 

Det hände i Volvo Turbo Cupen 1982

Den nya klassen besattes snabbt av idel kända namn. Många var gamla kända Volvoåkare – Börje Thor, Uffe Granberg, Ingvar Utby, Lillen Magnusson m.fl. Det var därför ingen större överraskning att det var Börje Thor som dominerade cupen redan från början. Börje var något av försökskanin och hans bil var klar flera månader före någon annan. Med den målmedvetenhet som gett honom toppresultat för sex år sen startade han med att rent rutinmässigt åka från hela kopplet, inklusive betydligt namnkunnigare chaufförer som placerats i Volvos gäst bil. Starkt. Vi har tittat lite närmare på vad som egentligen hände under året.

BÄST
Var alltså Börje Thor. Men det satt hårt åt. Med endast en pinne tillgodo på Ulf Granberg stod den tystlåtne Volvoingenjören som segerherre efter rena nervkriget i backtävlingen på hemmaplan!

NÄST BÄST
Uffe Granberg (mitten) som kom starkt på slutet av säsongen och överraskade med förvånande fina resultat i backtävlingarna.

GLADAST
Hela året var utan tvekan Picko Troberg (t.v om lill-babs). Det syntes och hördes att den gamle (44) trivdes med att vara tillbaka i sitt rätta element. Dessutom gick det mycket fortare och bättre än någon kunnat ana, inte minst Picko själv!


ARGAST

Ulf Granberg (fast glad på bild i keps) efter att ha blivit avkörd i öppningsracet på Mantorp Park. Där försvann slutsegern, menade Ulf och tänkte fula saker om Elgh som stångade Lunabilen i häcken…

KORTASTE STUBINEN
Peggen Andersson (t.v) visade vid några tillfällen att han snabbt kan förbytas från lugn armétekniker och lovande, stjärnämne till ett rytande lejon där det handlar om både bomber och granater.

MULEN
Himlen vid backtävlingen i Göteborg. Det var nästan läge för strålkastare i Keillers Park på sluttampen…

FYNDIGAST
Volvos teknikergäng som delade på en bil i cupen och som hittat trimningsfinesser som ingen annan. Synd bara att knepen var förbjudna!

SNABBAST
Kanske inte på banan men väl i sponsorjakten! Picko (t.h) jagade ihop en stor säck med guld på en vecka och blev på kuppen filmstjärna på gamla dar…

SNYGGAST
ML-stallet med Sportpromotion Greger Pettersson och Peggen Andersson var proffsigast med häftig transport och egen källar­mästare i form av Tommy Mårdskog.

BÄSTA GÄST
Björn Waldegård. Han hade ALDRIG tävlat med en Volvo när han kom till Göteborg. Tränade lite ute på Torslanda gamla flygfält, åkte sen in till stan, körde uppför backen och vann!

BÄSTA NYKOMLING
Torgils Bonde. Blev bättre och bättre allt efter säsongen led. Kom trea i den avslutande backtävlingen. Det ska bli intressant att följa Torgils utveckling under nästa år…

ÄLDST
Rune Tobiasson med 45 år på nacken och startnumret! Picko är 44 år – nu väntar vi på Ljungfeldt, Rosqvist, Persbergarn och fler av de gamla matadorerna. Varför ska bara de unga ha allt som är roligt?

STÖRSTA ÖVERRASKNINGEN
Greger Pettersson hängde ett slag med i denna absoluta toppstriden. Kul för Halmstads Ken Tyrrel! som liksom sin, ännu så länge, mer berömde yrkesbroder i Ripley försörjer sej till vardags med att beckna trävaror.

LÅNGSAMMAST
Volvo. Det tog långt tid att få fram reglerna vilket gjorde att det blev kort om tid för många att få ihop sina bilar. Men sen har Volvo ställt upp föredömligt och hjälpt killarna på alla sätt. Så ska en märkesserie skötas. Dessutom har Vol­vos PR-apparat gjort underverk för svensk racing. Carl-Eric Johansson har rutinerat skött presskontakterna och belönats med spaltkilometer.

VASSAST
Förmodligen Lillens Magnussons motor. Den till och med lät annorlunda…

SNURR
Årets snurr stod Stefan ”Lill-Lövis” Johanson för i Falkenberg. Pinsamt när det bara var något varv kvar. Punktering var orsaken, eller?

NORRLAND KOMMER
Lindvall och Wiren är på bettet. Undras om dom kommer att knyta upp svansen på sörlänningarna?

I KULISSEN
Sågs hela tiden turbo­cupens regissör Bosse Wikås (med turbo). Nu har Bosse Grupp-A i blick och kanske betyder det ökat Volvoengagemang i racing?

MONOCOQUE
Lär inte alls namnet på den förträffliga drycken Ramlösa meddelar företagets pressavdelning med anledning av den förestående Englandsvisiten för Turbo Cupen…

FRAMTIDEN
Kan innebära fler utlandsbesök för Volvoåkarna. Det talas om race i Tyskland, Belgien, Holland, Frankrike. Ny exportvara: En hel tävlingsklass!

GÄSTBILEN
Försvinner 1983. Det innebär förmodligen att cupen får klara sej utan ”storstjärnor” – och det visade sej ju att stjärnorna inte klarade av de reguljära åkarna… I de flesta fall.

TURBO CUPEN
Är bland det bästa som hänt svensk racing det är de flesta överens om. Nu kliver klassen in i sitt andra levnadsår och 1984 ska den stå på egna ben. Nya förare är på gång och mycket talar för att vi kommer att få se ett trettiotal Volvo Turbo på startplattorna… 


Från vänster bakre raden – Rolf Andersson, Göran Lindwall, Bengt Thenander, Greger Petersson, Börje Thor, Stig Emilsson, Per-Gunnar ”Peggen” Andersson, Ulf ”Granis” Granberg, Robert L. Kvist. Från vänster främre raden – Joachim Emilsson, Bengt Pettersson, Ingvar Uthby, Kurt ”Osten” Olsson, Thomas Wirén, Torgils Bonde. 

Text lånad från ”Motor Trend Sport” Nr 12 1982.

Bantävlingar 1982 Backtävlingar 1982
31 Maj – Mantorp
20 Juni – Anderstorp
11 Juli – Falkenberg
8 Augusti – Knutstorp
22 Augusti – Karlskoga
5 September – Kinnekulle
18 Juli – Hammarbacken
10 Oktober – Kielers backe
Placering Förare & Klubb Bil Slutpoäng
1. Börje Thor, Borås MK   127
   
2. Ulf ”Granis” Granberg, Anderstorp RC   126
   
3. Greger Petersson, Halmstads AK   110
   
4. Kurt ”Osten” Olsson, Falkenbergs MK   100
   
5. Göran Lindwall, Överkalix MK   94
   
6. Per-Gunnar ”Peggen” Andersson, Falkenbergs MK   91
   
7. Bengt Thenander, Borlänges MK   82
   
8. Thomas Wirén, Piteå MS   82
   
9. Ingvar Uthby, Borlänges MK   79
   
10. Torgils Bonde, SMK Vingåker   78
   
11. Picko Troberg, SSK   71
   
12. Joachim Emilsson, MK Nordjämten   68
   
13. Alf Lorén, Falkenbergs MK   56
   
14. Rolf Andersson, Bengtsfors MK   44
     
15. Hans-Erik Jonsson, Sorsele MK   42
     
16. Mats ”Lillen” Magnusson, Järfälla MK (längst t.h)   41
   
17. Eje Elgh, Karlskoga MK Volvos Gästbil 40
   
18. Sune Ohlsson, Anderstorp RC   28
     
19. Robert L. Kvist, KAK/V   25
   
20. Björn Waldegård, MK Rimo   21
     
21. Bengt Pettersson, Karlskoga MK   21
   
22. Slim Borgudd, Stockholms MS Volvos Gästbil 19
   
23. Stig ”Mäster” Blomqvist, SMK Örebro    19
   
24. Björn Sundfeldt, Botkyrka MK   18
       
25. Rune Tobiasson, SMK Munkedal   17
       
26. Stig Emilsson, Falköpings MK   17
   
27. Bert Nyström, SMK Östgöta   17
       
28. Jan O Gustavsson, SMK Östgöta   17
     
29. Göran Sällström, Hässleholms MK   16
   
30. Stefan ”lill-lövis” Johansson, GB Volvos Gästbil 11
   
31. Sven-Erik Olsson, Anderstorp RC   8
       
32. Hasse Hansson, Jämtlands MK Volvos Gästbil 7
     
33. Gunnar Dandenell, Volvo IF   4
     
error: Content is protected !!