Ombyggd till rallycross 1983/84: P-O Davidsson

1982

(bild 240Grupp-A.se Arkiven)

Sista kända utseende

Bakgrund

Efter flera år med Volvo 140 i olika serier så bestämde sig den unge militärteknikern Peggen Andersson att 1982 så var det dags att byta upp sig, och 1982 så drog Volvo i gång sin egna serie – Volvo Turbo Cupen, så som var en serie där endast Volvo 242/244 med en B21E motor utrustad med en R-Sport sats fick tävla. Sagt och gjort, Peggen säkrade sponsorpengar från Tony Mårdskog,  till att kunna köpa och bygga sin Turbo Cup bil. Sedan så slöt Peggen upp med Greger Petersson (Sportpromotion), där dem kom att bli ett två-bils team, där man beskrev teamet som ”proffsigast med häftig transport och egen källar­mästare i form av Tommy Mårdskog.” – Teamet kom att heta ML/Sportpromotion.

I sin första säsong så kom Peggen att placera sig som bäst på en andra placering på Falkenberg samt en första placering i finalen på Kinnekulle, totalt så kom han att sluta på en sjätte placering totalt.

Till säsongen 1983 så kammade sig Peggen och detta märktes! När tex. Volvo Turbo Cupen gjorde ett gästuppträdande på Donington i England så kom han att sluta som andra bil bakom Mats ”Lillen” Magnusson. Detta för att senare sluta totalt på en meriterad tredje placering totalt -83, detta endast en poäng efter andra placeringen (Benny Andersson) och endast fem poäng efter vinnaren Peggen Andersson!

Efter säsongen -83 så var det dags för Peggen att byta upp sig igen, nu till Grupp-A, och för att finansiera en ny bil så säljer Peggen sin Turbo Cup bil till rallycross-åkaren P-O Davidsson.

Bilen byggs om för att tävlas med i rallycross, där P-O Davidsson tävlar med bilen i de Svenska, Nordiska samt det Europeiska Mästerskapen i Rallycross, där P-O blev mästare i de Europeiska Mästerskapen 1986! Sedan så ville P-O bygga en ny bil till 1987, så då såldes Peggens gamla bil till en rallycross förare i Norge, ett namn vars P-O inte kan minnas idag knappa 40 år senare. Och idag så vet ingen vart bilen tagit vägen…

Text och research av Björn Ohlson©,

Tävlingskalender

Fattas det tävlingar så kan detta bero på att bilen antingen inte deltog eller så finns det ej data att tillgodose med.* markerar sista tävlingen för säsongen, enskilda tävlingar markeras ej. ✞ markerar att personen ej längre finns i livet.

År: 1982-1983
Ägare: Peggen Andersson
Serier: Volvo Turbo Cup
Utseende/Livery: Sibylla