Beat Maurer/Maurer Motorsport

Ägare: Vladimir Kavalic
Byggd av: Steffansson Automotive
Byggår: 1991
Ombyggd för racing 1991: Maurer Motorsport
Chassi no#: –
Status: Undergår viss renovering

1992(Bild från Anders Björstig)

2019(Bild från Martin Thörnberg)

Bakgrund


Som historian berättar så är denna bil ett ombygge från rally till racing, Steffansson Automotive har stått för båda byggnationerna av detta. Först från då bilen byggdes till en Kalle Nilsson i södra Sverige, och sedan när den såldes till Schweizaren Marcus Von Allmen runt 1991-92, och där Von Allmen tävlade med bilen i de Schweiziska mästerskapen i Grupp-A 1993. Bilen säljs sedan till en Beat Maurer i Schweiz, där han i sin väg tävlade med bilen 1994-95, vilket var väldigt sent in på 90-talet för då hade 240 Turbon ansetts som väldigt förlegat sedan länge, då pratar vi inom banracing (inom rally var en helt annan poäng, för 240 Turbo hävdar sig ända fram tills idag grymt bra ute i skogarna).

Bilen blir ståendes i många år hos Maurer efter det då han försökte söka lyckan med att tävla med andra nyare Volvobilar. Anders Björstig, som var en god vän till Maurer ville köpa bilen, detta var runt 2003, och så blev det, bilen lämnade Schweiz för att återvända som en förlorad son till Sverige igen.

Och bilens idag skick då? Ja den är i väldigt bra förvarat skick! Vid ett tillfälle stå ställde Björstig upp på Beat när han frågade om lov att få låna bilen över en helg, ”ja visst” sa Anders! Ändamålet då? Jo Beat förklarade att han fått i uppdrag att leta upp Volvo att ställa ut i DTM och då kom hans gamla bil i åtanke. Det blev ordnat i alla fall, bilen blev utställd och kom hem i samma skick som den lämnat Björstigs hem.

Bilen finns inte längre i Anders ✞ ägo och har sedan dess hamnat hos en ny lokal ägare vid namn Vladimir Kavalic. Och i hans ägo så har bilen fått sig en viss renovering och planen är att först testa bilen på hemmabanan Kinnekulle Ring, och sedan eventuellt en viss tävlan.

Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se©

Tävlingskalender


Fattas det tävlingar så kan detta bero på att bilen antingen inte deltog eller så finns det ej data att tillgodose med.* markerar sista tävlingen för säsongen, enskilda tävlingar markeras ej. † markerar att personen ej längre finns i livet.


År: 1993

Ägare: Marcus Von Allmer
Serier: Schweiziska Mästerskapen i Grupp-A 
Utseende/Livery: Eggenberger Motorsport
Förare:

Marcus Von Allmer

Datum Bana Förare Mästerskap
? ?
Marcus Von Allmer
Schweiziska Mästerskapen i Grupp-A

År: 1994-1995
Ägare: Beat Maurer
Serier: Schweiziska Mästerskapen i Grupp-A
Utseende/Livery: Eggenberger Motorsport
Förare:

Beat Maurer

Datum Bana Förare Mästerskap
? ?
Beat Maurer
Schweiziska Mästerskapen i Grupp-A
error: Content is protected!