Eggenberger Motorsport PR 1985/RAS Sport PR 1986

Ägare: Christian Persson, Sverige.
Byggd av: Volvo Motorsport, Sverige.
Ombyggd av: Per-Åke Karlsson, Sverige.
Byggår: 1985.
Uppdaterad: Av Volvo Motorsport: 1986.
Status: Är en registrerad gatbil. 
1985-första utseendet.


(bilder från 240grupp-A.se© Arkiven)
1986-andra utseendet.

(bilder från Niklas Larsson & 240grupp-A.se© Arkiven)
Senast kända utseende.

(bild från Garaget.org)
Bakgrund

Byggdes på en 242 kaross med taklucka och USA-front (skärmar, blinkers, lyktor samt grill). Volvo behövde en bil att visa upp på utställningar, hos bilåterförsäljare och andra motortillställningar runt om i Europa 1985, så Volvo Motorsport fick i uppgift att bygga en mockup-bil, en mockup är en bil som ger (i detta fall kunden) information om hur en av Volvos tävlingsbilar såg ut på nära håll. Bilen gick naturligtvis att köra fast var bara utrustad med en standard B21-turbomotor fast var för övrigt så gott som helutrustad med luft-domkrafter, kompletta AP-bromsar, skydds-bur, en Recaro-stol, 6-punktsbälte och även riktiga centrumbults-fälgar från BBS med mera. Bilen folierades även upp för att se ut som Eggenbergers tävlingsbilar 1985.

Bilen turnerades sedan runt mellan återförsäljare och utställningar i Europa fram och tillbaka under 1985. Bilen hade vid ett tillfälle, beroende på vilken sida du kollade från, olika utseenden! Stod du på höger sida så var såg den ut som en bil från Eggenberger Motorsport menas om du stod från vänster sida så såg den ut som en bil från Magnum Racing. Detta skall dock bara ha skett vid tillfälle när man skulle fotografera Ulf Granberg och Anders Olofsson för PR-bilder för tidningar med mera.

1986 så uppdaterades bilen med den nyare fronten (skärmar, lyktor samt grill), samma färger färger som RAS Sport/Nordica bilarna hade samt att man bytte ut fälgarna till Speedline. Och här gällde samma som 1985, bilen skulle skickas runt och visas upp på diverse bilmässor.

Vid ett tillfälle, när bilen stod utställd i Belgien, så skall en belgisk förare ha fått låna bromsarna från utställningsbilen. Hur vida de kom tillbaka eller inte berättar inte historien.

Bilen såldes sedan till en person som körde i Turbo-cupen i Finland, vem i Finland som köpte bilen är för mig okänt och även årtalet okänt. Tanken var att den gamla utställningsbilen skulle användas som reservdelsbil, fast bilen förblev intakt och såldes senare vidare till Berndt-Inge Steffansson (Steffansson Automotive ”SAM”) i Kungälv.

En man vid namn Per-Åke Karlsson (från Vimmerby i Småland) fick reda på detta och åkte till Kungälv för att titta på bilen som blivit till salu igen. Men priset på bilen var högt, de pengarna hade inte Per-Åke. Så frågan kom om Per-Åke endast kunde få köpa karossen, utan alla Grupp-A delarna, detta såg inte Berndt-Inge som något problem då han visste de eftertraktade Grupp-A delarna skulle bli lättsålda.

Hemma i Vimmerby hade Per-Åke samlat på sig ett gediget reservdelslager från flertalet 240 bilar av blandade sorter, bland annat så hade han en rejält krockad 244 Turbo 1984 (som endast gått 400 mil), så denna bil fick bli donator. Sedan köptes det ju också en hel del nytt också, med tanke på att bilen skulle bli en snygg och rolig gatbil, och då karossen saknade identitet så fick en gammal 242 1975 sätta livet till. Resten är sedan egentligen historia som man säger. Bilen byter ägare en del gånger under årens lopp och vid ett tillfälle ägdes bilen av (rikskändis bland det svenska Volvofolket) Henrik ”Jesus” Alfredsson ifrån Vargön.

Dessvärre så är bilen långt ifrån vad den en gång varit…

Det enda idag som finns kvar, då bilen varit en mockup, är de gamla rören i golvet där en gång luft-domkrafterna satt samt att lite elektronik i kupé skall fortfarande sitta på plats. Tänk dock på att detta aldrig var en äkta Grupp-A bil, endast en mockup (mockup innebär att en sak byggs för att efterlikna ett objekt (i detta fall en bil) utan att alla dess funktioner finns tillgängliga).

 

Teknisk Specifikation
Finns ingen teknisk specifikation i dagsläget.

Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se©

error: Content is protected!