BRÄNSLESYSTEM
Varför det är viktigt att byta luftfilter i tid? Och hur du kan spara pengar på att byta luftfilter i tid>


Bränslesystem


Tidiga Grupp-A bilarna (1983) använde sig av modifierat (gnistrat) Volvo original bränsleinsprutningssystem med fyra/sex portar med original slangar samt rör (bild 1-5).

Specialbeställt av Volvo 1984 (från Bosch) – K-Jetronic CIS bränsleinsprutning (bränslehuvud (bild 7-8 & 13-15) komplett med luftmassemätare med utbytbar kona (bild 9-14) – Kontinuerligt mekanisk bränsleinsprutning (7,6 bars tryck vid 6000 rpm) med 8-portar bränslehuvud (i aluminium) varav fyra portar var pluggade (stängda) där bränslet färdades i stålomspunna slangar (bild 6 & 15-17).

1984, när Volvo själva först Bosch bränsleinsprutning med bränslehuvud i aluminium, så hade inte de privata teamen tillgång till detta utan fick använda bränslehuvud (i gjutjärn) från Mercedes V8 (bild 6) och luftmassemätare från Porsche 928 (bild 6).

Vidare 1984/85 så testade man diagonalt mekanisk- kontra elektronisk-bränsleinsprutning på Grålle, som då var Volvos egna prototyp baserat på en 760 Turbo 1982 (bild 18-19).

Ett exempel på hur mycket bensin en turbomatad tävlingsmotor under denna tiden slukade – På Brno (i dåvarande Tjeckoslovakien), som var en stadsbana som var 10,925m lång, så gick det åt cirka 40l bensin/10 varv och man körde runt 60 varv (under 3,5h) så det gick totalt åt cirka 240l bensin. Men man räknade ofta med att det gick åt runt 5l/1 mil, men detta kunde också variera på hur hårt föraren körde och om föraren kämpar mot en annan förare ute på banan, då gick det naturligtvis åt mer bränsle.

(Foto credit – 240grupp-A.se© Arkiven & Rolf Öhberg)Luftstyrning för bränsleinsprutning (Läs varför det är viktigt att byta luftfilter i tid? Och hur du kan spara pengar på att byta luftfilter i tid>


Design av Björn Scheuer och produktion av Leif Frykås på Volvo Motorsport, och kom först 1984. Extra luftintag via höger strålkastarkonsol (bild 17-19).

Handgjorda konsoler/boxar i epoxi och glasfiber med ingjutna förstärkningar och muttrar och som ingick i bränsleinsprutningssystemet och som sammanfogades med original luftburk (under- och överdel) med original luftfilter (bild 3-4, 7, 9 & 11 och så vidare), där det även går att notera att ibland så hålborrades själva luftburken för ökat luftflöde.


(Varför det är viktigt att byta luftfilter i tid? Och hur du kan spara pengar på att byta luftfilter i tid>

På bild 14 och så är den övre konsolen/boxen slät sett till ytan, detta beror på att dessa var en eftermarknadsprodukt från Steffansson Automotive och som fanns under sena 80-talet/tidiga 90-talet. Och dessa var lättare då det var gjorda i lättare och inte lika tjockt material och sades vara benägna att spricka just på grund av detta.

(Foto credit – 240grupp-A.se© Arkiven, Pelle Nilsson, Anders Lindberg, Peter Kroeber, Garaget.org & Koen Van Brusselen)
(Annons)


Drömmer du om att bygga din egen Grupp-A Volvo? Passa då på för nu säljer hemsidan nytillverkade luftboxar som är lika perfekta och handgjorda precis som på 80-talet.

Pris: 1200€/set (fyra delar).

Kontakta mig för mer information!

(Foto credit – 240grupp-A.se© Arkiven)

Bränsletank


Måttbeställd bränslecell (från till exempel Marston) på 120 liter (bild 3) med yttermonterad skyddslåda i aluminium (bild 8). Till en början var skyddstanken endast en box (bild 4) som sedan utvecklades med en extra plåt i en skarpare vinkel (läs mer på Aerodynamik) för att leda bort oönskat luftflöde som kom under bilen.

Initialt 1983 så hade TL Racing (TL2401) bränsletank och bränslecell i bagageutrymmet (bild 1) menas Volvo R-Team (senare Volvo Motorsport) hade placerat bränsletank och bränslecell under golvet på InfraPaint-bilen (notera bränslecell under golvet i bagageutrymmet i bild 2). Snabbsystem för tankning med två anslutningar (bild 1-2).

Catch-tank (bild 5) på cirka 4-5 liter (1986 tillkom en som rymde hela 10 liter (bild 6) byggd av Magnum Racing) i bagageutrymmet med högeffekts bränslepumpar med Volvobränslefilter.

I bild 7 så ser man något jag är väldigt glad att kunna visa för er läsare då detta var en väldigt unik och aldrig igen sedd tolkning av regelverket i Svensk Grupp-A; Distanser mellan bränsletank (som var 3-6cm långa) och kaross, detta var för att sänka viktpunkten av bränsletanken och på så sätt skapa en positiv viktfördelning. Detta gjorde dock endast (så vitt jag vet) på 405-bilen som tävlade i Svenska Grupp-A 1989 och aldrig internationellt. (Tolkning man gjorde här var att reglementet sa att bränsletanken måste sitta under golvet i bagaget, men det stod inget om att den var tvungen att sitta direkt mot golvet).

För rally fanns en mindre version av standardtank på Volvo 240, och som rymde totalt 30 liter (bild 8-9).

(Foto credit – 240grupp-A.se© Arkiven & Peter Kroeber)
 

error: Content is protected!