DÄCK

Volvos bilar (Dealer Teams) hade alltid Pirelli (vanligtvis D3) då Volvo hade Pirelli som kontrakterad däckleverantör för sina serieproducerade bilar från fabrik (att PG Gyllenhammar satt med i Pirellis styrelse hade nog sin orsak till att Volvo fick bra pris på däck!).

Michelin, Goodyear, Dunlop och Bridgestone förekom också men detta var för de privata teamen mer även om de även också körde på Pirelli, men för de privata teamen så var det oftast en prisfråga. Volvo startade dock ett begynnande samarbete med Michelin, och utförde många tester under slutet av säsongen 1986, men eftersom Volvo drog sig ur Grupp-A i slutet av säsongen -86 så gled detta samarbete med Michelin ur händerna på sätt och vis, Volvo hade dock fortfarande då ett gediget inköpt lager med däck från Michelin, något som följde med när Volvo sålde bil 604 till Leif Wiik i Finland 1987.

Till exempel så föredrog Per Stureson Pirelli däck (som körde i DTM) på sin bil menas Thomas Lindström (som körde i ETCC) föredrog Dunlop (och som även var Europeisk återförsäljare för Dunlop åren efter karriärens slut).

För er som undrar – Dimensionerna varierade från 245-265/600-650, till exempel bil 605 som står på Volvos museum har Pirelli D3 245/640 (med Speedline 9×17″)

error: Content is protected!