Kupéfilter för Volvo

Kupéfilter för Volvo – Information och tecken på fel

Att ens bil är utrustad med ett kupéfilter är inte nödvändigtvis någonting man tänker på när man är ute och kör, men man ska vara väldigt glad att så är fallet. Det är nämligen tack vare att luften i bilen är ren och fräsch. Läs vidare för att få veta mer om kupéfilter och hur de fungerar!

Kupéfilterbild från hemsidan autodoc.se

Funktion och felsymtom hos kupéfilter

Kupéfiltret ser till att luften i din bil är bra genom att förhindra att pollen, avgaser och andra typer av föroreningar letar sig in i kupén. Utan ett filter kommer massor av osunda ämnen och bakterier konstant in i bilen, något som kan vara direkt skadligt för hälsan om man utsätts för långvarig exponering.

Av denna anledning är det dels viktigt att ha ett fungerande kupéfilter från första början, men också att byta ut det regelbundet. En allmän rekommendation är att byta filter efter 1 500 mil, alternativt varje/vartannat år. Om ditt kupéfilter börjar bli dåligt leder det oftast till ett eller flera av nedanstående symtom:

  • Du känner en unken eller sur lukt i din bil som inte försvinner
  • Din AC har sämre luftflöde än vanligt
  • Kupén kyls/värms inte upp lika effektivt

Samtliga av dessa symptom kan indikera att ditt kupéfilter är igentäppt och behöver ersättas. Det kan dock även bero på din luftkonditionering, vilket du kan läsa mer om här: Hur ofta fyller man luftkonditioneringen i en bil.

Hur byter man ut kupéfiltret?

Kupéfiltret är som konstaterat en komponent man behöver byta ut oftare än många andra av bilens delar. Det kan låta jobbigt, men då det i regel är både billigt och enkelt att göra så brukar det faktiskt vara ganska smärtfritt. Den exakta processen för att sätta in ett nytt filter varierar beroende på vad du kör för bil, men detta är på ett ungefär vad du kommer behöva göra:

  1. Lokalisera facket där kupéfiltret sitter. Oftast är detta precis under handskfacket, bakom en panel som du först måste ta bort.
  2. Lossa det gamla filtret.
  3. Sätt in det nya kupéfiltret. Kontrollera att det sitter i rätt riktning.
  4. Sätt tillbaka de delar du behöva demontera under bytet.

Sammanfattning

Kupéfiltret i en bil filtrerar bort avgaser, bakterier och andra orenheter för att säkerställa att luften inuti kupén är av god kvalitet. Om det börjar lukta unket i din bil, eller om din AC inte längre kyler eller värmer lika effektivt kan det vara dags att byta ut filtret.

Att byta filter är oftast enkelt, och således någonting många väljer att göra själva. Det är dessutom billigt; att köpa ett nytt kupéfilter kostar vanligtvis mellan 80–400 kronor.

error: Content is protected!