Så fungerar Avgassystem och Avgasrör

Så fungerar Avgassystem och Avgasrör

Avgassystemet i din bil består av flera olika delar. En av dessa är förstås avgasröret, vilket även personer som inte är så insatta i bilar vanligtvis har koll på. Men det finns även andra delar som kan vara intressanta att veta lite mer om.

I den här artikeln kommer vi berätta om hur avgassystem är uppbyggda och vad deras huvudsakliga syfte är. Vi kommer även att kika på olika typer av avgassystem samt avgasrör.

 

Avgasrör: bilder från hemsidan bildelaronline24.se

Avgassystem: struktur och funktion

Att avgasröret är det man i första hand associerar med bilens avgassystem är inte särskilt konstigt. Det är trots allt den enda delen som är synlig och sticker ut. Men det finns också flera andra viktiga komponenter i detta system, framförallt katalysatorn och ljuddämparen. Grenrör, upphängning och diverse andra mindre delar som olika packningar och bultar ingår också.

Tillsammans gör dessa delar en rejäl insats för att bilen ska fungera bra och vara behaglig att köra. Avgassystemet som helhet leder bort avgaser från motorn och ser till att bilen presterar som den bör. På vägen dämpas också ljudet av avgaserna i ljuddämparen, och innan de släpps ut genom avgasröret ser katalysatorn till att de renas.

Vanliga avgassystem jämfört med sportvarianter

För den som gillar att modifiera och optimera sin bil finns det väldigt mycket man kan göra när det kommer till avgassystemet. Genom att uppgradera olika komponenter kan man få ett häftigare ljud eller utseende, och/eller bättre prestanda.

En populär åtgärd är att byta ut hela avgassystemet mot ett sportsystem av någon typ. Men det går också att justera enskilda komponenter – man kan exempelvis montera en grövre ljuddämpare eller avgasventiler. 

Något som många väljer att göra är att skaffa ett avgassystem i rostfritt stål. Detta innebär att varenda del som ingår i systemet är rostfritt, och man behöver då aldrig vara orolig för att saker ska rosta till den grad att de går sönder. Således har denna typ av system oftast väldigt lång livslängd.

Ändrör/slutrör

Ett populärt sätt att ge sin bil lite extra skönhet är att sätta på ett ändrör. Detta sätts över din bils avgasrör, och är alltså den del av ditt avgassystem som man faktiskt kan se utan att behöva titta under bilen.

Ändrör finns i flera olika material och utföranden. Du kan till exempel välja ett rör i rostfritt stål, eller varför inte ett kromat rör för lite mer glans? När det kommer till hur ändröret ser ut är valmöjligheterna många – du kan hitta dubbla rör, rektangulära rör, korta, långa och allt däremellan. Storleken på röret kan också variera en hel del.

Sammanfattning

Avgassystemet tar hand om avgaser från motorn, och ser till att ljudet från dem dämpas samt att de renas innan de släpps ut i världen. Ett fungerande avgassystem säkerställer också att din bil når sin fulla prestanda och har så bra bränsleekonomi som möjligt.

Om man är sugen på att modifiera sin bil antingen vad gäller motorljud, prestanda eller utseende, så går detta att göra genom att byta olika delar i avgassystemet. Man kan exempelvis byta ut hela sitt originalsystem mot ett sportsystem, eller göra mindre ingrepp som att sätta på ett slutrör.

error: Content is protected!