Sune Ohlsson

Ägare: Lars Thenander, Borlänge.
Byggd av: Magnum Racing, Stockholm.
Karossbyte och ombyggnation 2000 av: Thomas Stammler, Österrike.
Byggår: 1991.
Status: Skall registreras som gatbil. 
Bilen före karossbyte 1992

(bild från Thomas Stammler) 
Bilen idag efter karossbyte 2019

(bild från Bilsport)
Bakgrund

Med sprillans ny kaross från Volvo så byggde Sune Ohlsson denna bil hemma i sitt garage, det var Grupp-A som gällde för Sune. Motor byggdes hos Magnum Racing i Stockholm. Skall tydligen finnas en intervju med Sune som SVT gjorde på Kinnekulle när han körde där med bilen som den såg ut just då i Grupp-A utförande.

Det var då och nu för 12 år (läs 1991) sen letade Thomas Stammler bil och han kontaktade då Per Stureson om hans bil men han hade då redan då sålt sin bil men Stammler fick tipset av Per att kontakta Sune Ohlsson, sagt och gjort, Thomas kontaktade Sune och fick köpt hans bil.

Thomas flyttade sedan över delarna från bilen till en frisk 244-kaross då den gamla 242-karossen var i allt för dåligt skick för att ha kvar hävdade Stammler. Anledningen till att Thomas valde att bygga på en 244-kaross var orsaken till att få tag på en 242-kaross i Österrike visa sig var omöjligt om inte i alla fall väldigt svårt just då. Thomas planerade att köra bilen på bana samt i backtävling men tyvärr fanns det ingen tid till detta.

Bilen bytte ägare 2008 så nu är delarna åter igen i Sverige. Lars planerar ett karossbyte, till en mycket korrekt Volvo 242-kaross. Detta då denna karossen ej är tillåten enligt reglementet för den är nya generationens 240-kaross, samt att watt-länksystem är heller inte tillåtet som det idag sitter på bilen.

Det har vid tillfälle funnits ett reportage där Lars gärna hävdar att han är byggherren bakom bilen, men så är som sagt inte fallet, Thomas Stammler spenderade många år med att bygga den här bilen hemma i Österrike.

Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se®

Teknisk Specifikation
Bil: Volvo 244 Turbo hyllningsbil (1986). (En hyllning avser att hedra ett föremål och behöver då ej, i avseende, replikera alla detaljer)
Kaross: Helsvetsad 244 kaross med nya fronten (ej Grupp-A!), bagagelucka samt backspeglar från 1986 (ej Grupp-A!), Canda-framlyktor (med USA-blinkers med reflektor), Grupp-A vinge samt fjäderbensstag & momentstag.
Interiör:  Rubi-bur, Sparco racestol, 6-punkts Sparco bälte, komplett 244-inredning (exklusive baksäte, passagerarstol samt vissa plastdetaljer), brandvägg, bibehållet handskfack, Volvo R-sport mocka ratt och diverse analoga och elektriska mätare i instrumentbräda. 
Hjulupphängning: Bilsteinben med Eggenberger framvagn och krängningshämmare, Watt-länk (ej Grupp-A!), lättade länkarmar bak (hålborrade och således ej Grupp-A!) med kräningshämmare, alla bussningar i teflon samt ställbara Öhlinsdämpare fram & bak.
Bromsar: Tarox 6-kolvs ok fram med slitsad Taroxskiva och standard 240 bromsar bak (ej Grupp-A!). 
Motor: B21ET med Grottis Headserive 405-topp med vatteninsprutning, Gen4-tändning, Grupp-A intercooler, Grupp-A bränsleinsprutning, ställbart kamdrev (ej Grupp-A!) & rakt 3″ system ut på sidan. 
Transmission: Getrag Motororsport med sprängkåpa i magnesium, 1031 stålaxel med 4-länk (ej Grupp-A) och lamelldifferential med 3.91:1 utväxling.
Fälgar: Compomotive Turbo 3-split centrumbult, 17″x9″ fram och 17″x10″ bak med Yokohamadäck.
Racing Kalender & Förare

Fattas det tävlingar så kan detta bero på att bilen antingen inte deltog eller så finns det ej data att tillgodose med. * markerar sista tävlingen för säsongen, enskilda tävlingar markeras ej.

Förare                

Sune Ohlsson
Datum Bana Förare Mästerskap
910512 Mantorp Sune Ohlsson Svenska Mästerskapen i Grupp-A
910526 Knutstorp Sune Ohlsson Svenska Mästerskapen i Grupp-A
910609 Anderstorp

Sune Ohlsson Svenska Mästerskapen i Grupp-A
910714 Falkbenberg Sune Ohlsson Svenska Mästerskapen i Grupp-A
910728 Kinnekulle Sune Ohlsson Svenska Mästerskapen i Grupp-A
910804* Knutstorp

Sune Ohlsson Svenska Mästerskapen i Grupp-A
error: Content is protected!!