Ljuddämpare – Hur den fungerar och vanliga felsymtom


Ljuddämpare – Hur den fungerar och vanliga felsymtom

Att det sitter en ljuddämpare på de flesta bilar har du säkert koll på. Men denna komponent är faktiskt mer komplicerad än många tror, och för den som är intresserad finns det en hel del att lära sig om den.

Det är precis vad fokuset är för denna artikel. Vi berättar mer om komponenten och dess roll, hur du märker att din ljuddämpare är defekt eller börjar bli dålig, etcetera.

Ljuddämparens funktion och hur den kan modifieras

Den grundläggande funktionen hos en ljuddämpare är ganska självförklarande – att sänka ljudnivån från motorn när man kör. Ljuddämpare är egentligen ett samlingsnamn för flera olika delar, och det finns både främre ljuddämpare samt bakre ljuddämpare.

Det är dessa som drar det tyngsta lasset när det gäller att minska motorljudet från din bil. Att köra runt utan ett ljuddämpande system innebär väldigt höga ljudnivåer, vilket snabbt kan bli enerverande och i längden vara mer eller mindre ohållbart. Det riskerar dessutom att skada din hörsel.

Många jagar ett häftigare motorljud

På samma gång är det ju många som faktiskt gillar ett högre motorljud och strävar efter det. Att modifiera sin bil på olika sätt för att uppnå detta är väldigt vanligt, men oftast är det ljud man får genom att ta bort ljuddämpare inte riktigt vad man söker. När det gäller exempelvis Volvos femcylindriga motorer så brukar man tala om ett fiskebåtsliknande ljud när dämparen tas bort.

Ett alternativ kan förvisso vara att man tar bort den bakre ljuddämparen och ersätter denna med en så kallad fullflödesdämpare, men det som oftast rekommenderas för att ge sin bil ett sportigt och häftigt ljud är ett sportavgassystem.

Symtom på att din ljuddämpare är trasig

Det är svårt att sätta någon generell livslängd på en ljuddämpare, och det finns flera olika sätt komponenten kan gå sönder på. Det kan röra sig om mekanisk skada, värmeskada eller att den rostat sönder helt eller delvis. Just rost är en väldigt vanlig felorsak.

Det mest uppenbara tecknet på att du har en defekt ljuddämpare är förstås att din bil låter mer än vanligt. Bilens vanliga ljud kan förstärkas så att du hör ett högt brummande, men det kan också vara mer av ett dunkande ljud. Om du kollar på din ljuddämpare och noterar att den rostat sönder eller har andra skador så kan även detta vara anledningar att byta ut komponenten.

En defekt ljuddämpare bör bytas ut snarast möjligt

Att köra runt med ett trasigt avgassystem kan utöver höga ljudnivåer även medföra risk för att skadliga gaser tar sig in i bilen. Det kan dessutom påverka bilens prestanda samt leda till högre bränsleförbrukning och mer avgasutsläpp.

Det finns med andra ord många anledningar att se efter sitt system och byta ut komponenter vid behov. När man ska byta ljuddämpare får man oftast vara beredd att lägga några tusen för delen samt även några timmars arbete. Det finns många bra informationskällor när det gäller byte av avgassystem online.

Sammanfattning

En fungerande ljuddämpare är nyckeln till att hålla din bils motorljud på en nivå som är behaglig för den vardagliga körningen. Det finns emellertid också förare som söker ett högre motorljud, genom antingen modifikation av sitt befintliga avgassystem eller montering av ett nytt.

Om din ljuddämpare går sönder kommer du att notera högre ljud än vanligt när du kör. Det kan även ge konsekvenser som försämrad prestanda samt mer utsläpp. Därför är det rekommenderat att byta ut en defekt ljuddämpare så snart man får läge.

Information hämtad från sajten:

https://www.bildelar-online.se/framre-ljuddampare

http://volvosweden.se/infusions/fusion_tube/view.php?cat_id=3&video_id=817

error: Content is protected!