Ägare: Mark Petch, Nya Zeeland. |
Byggd av: TL Racing AB (Thomas & Tage Lindström), Sverige. |
Restaurerad 2017 av: Pelle Nilsson (Wargia Engineering) & Ulf Granberg (Granberg Produktion) tillsammans med Joakim Magnusson, Rune Larsson, Mikael Letterström & Mark Petch. |
Byggår: 1984. |
Chassi no#: 603/245274 (240A 401/245274 1984-1985) |
Status: Är under renovering ännu. |
Tekniska bilder 1984:![]() ![]() (bilder från Ronald Janssens) |
Tekniska bilder 2000:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (bilder från Pelle Nilsson) |
Bilder från renovering 2017:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (bilder från 240grupp-A.se© Arkiven, Pelle Nilsson & Mark Petch) |
1984-första utseendet.![]() (bild från 240grupp-A.se© Arkiven) |
Senast kända utseende.![]() (bild från Mark Petch) |
Bakgrund
Berättad i kronologisk ordning.
TL Racing bygger två identiska Grupp-A bilar (240A 401 & 402) hemma i Norrköping (en ordinarie bil samt en reservbil). Säsongen inleds med att Thomas kör tillsammans med belgaren Valentin Simons (bild 2-3) i de två första tävlingarna (Monza samt Vallelunga i Italien) efter det så anslöt sig Anders Olofsson (bild 4) till teamet igen. Det är en bra säsong då teamet alltid låg i bland top tio där bästa placeringarna var en fjärde placering på Zeltweg i Österrike och en tredje placering i finalen på Mugello i Italien. Båda bilarna säljs sedan, där 401 säljs till Volvo Motorsport (VMS) menas reservbilen, 402 (bild 1), såldes till Portugal via Volvo Portugal till en privatperson vid namn António Rodrigues.
401-bilen kom nu att ingå Volvos nya Dealer Team med Eggenberger Motorsport, där den ägs av Volvo Motorsport och skulle nu komma att funka som en referens-, test- eller i nödfall reservbil för Eggenberger. Bilens högra och vänstra sida lackas om med två olika röd/vita teman, då man inte definitivt hade bestämt sig för hur bilens färger/tema skulle bli ännu, detta var sent 1984 under försäsongen (när man testade i betydligt varmare Frankrike på Nogaro). 401-bilen hade fortfarande 1984 års specifikation (Gen2) under tiden med Eggenberger. I vilken utsträckning bilen användes under tester är inte känt.
Vintern 1985 så skriver Volvo kontrakt med RAS Sport (Ring Auto Sport) från Belgien, 401-bilen får en nu mer dokumenterat aktiv roll som testbil, då Volvo Motorsport uppdaterar 401 till 1986 års specifikation (Gen4) och bygger samtidigt om bilen till högerstyrd. 401 lackas om i samma färger som övriga RAS-bilar (vit/blå/grå). Då Volvo Motorsport uppdaterat 401 så gav man samtidigt bilen ett nytt chassinummer, som blev 603, då samtliga bilar 1986 hade fått ett nytt chassinummer (601-607). RAS Sport och VMS (Volvo Motorsport) utför tester med 603 och kommer fram till att 603 var snabbare i högerkurvor (anledningen till dessa tester var låg till grund då de flesta banor är högerorienterade). Trots resultatet så väljer RAS Sport ändå att fortsätta köra med de vänsterstyrda bilarna man hade (601,602,604&605). Detta berodde på att det blev alldeles för kort tid för förarna vänja in sig att köra högerstyrt (det och att det bara var några få månader kvar tills dess att säsongen startade, och man hade mycket testkörning kvar att göra för att ställa in övriga bilar inför säsongen).
På vårkanten av mars/april så säljer Volvo Motorsport 603 till Volvo Australiens nystartade fabriksstall – Australian Volvo Dealer Team (AVDT). Mark Petch samt John Sheppard (AVDT) hade då varit på plats på Monza under tester/PR-arrangemang för motorjournalister (där Ulf Granberg kör motorjournalister två varv runt banan) anordnat av Volvo Motorsport, och skall då ha köpt 603 på plats. 603, som nu var uppdaterad med senaste specifikation för 1986. Till en början i Australien så kör enbart John Bowe 603-bilen men senare in på säsongen så kör Robbie Francevic uteslutande 603. I slutet av säsongen så kör Graham McRae och Neville Crichton 603 på James Hardie 1000 på Bathurst, detta då Robbie Francevic hade blivit sparkad från teamet på grund av meningsskiljaktigheter med team chefen John Sheppard. Robbie Francevic dock vinner de Australiensiska mästerskapen i Grupp-A (med 5 poäng över George Fury som kommit tvåa i sin Nissan Skyline) och samtidigt meddelar Volvo att de nu kommer att dra sig ur att tävla i Grupp-A. Detta innebar att Volvo nu återkallar 603 tillsammans med två andra bilar (405 & 2428A1168048) från Australien till Sverige i november 1986. Christer Simonsen köper 603 av Volvo Motorsport under vintern 1986.
Team CMS, bestående av far och son (Kurt och Christer Simonsen), tävlar i de Europeiska Mästerskapen i Grupp-A (ETCC) med 603-bilen. De placerade sig som bäst på en sjätte plats på Donington i England och totalt som 21:e bil i Spa 24-timmars i Belgien, där Kurt och Christer kör tillsammans med belgaren Jean-Marie Baert (som kört Volvo med GTM 1984). De klarar sig till en tredje plats totalt i sin klass för bilar över 2500cc.
CMS-teamet blir, tack vare sin tredje placering inbjudna (i novembermånad) att tävla på Macau, de åker dit för att tävla men startar aldrig då de istället hyr ut 603-bilen till Hans-Åke Söderqvist (Söderqvist Racing Sport-SRS), 603 folieras upp i Kamachi tema (som Volvo haft även 1986). 603-bilen körs nu istället av italienaren Gianfranco Brancatelli (Volvo 1985), men tvingas avbryta tävlingen på grund av en trasig differential.
603-bilen är ännu kvar med Söderqvist Racing Sport bygger om bilen från högerstyrt till vänsterstyrt, då man ska köra på Magionebanan i Italien, med den italienske föraren Giorgio Chipelli (bild 1-2). Det kom bara att bli denna tävling då Söderqvist Racing Sport ville försöka att övertyga italienarna att köpa en bil av honom (som han skulle bygga hemma i Sverige), dessvärre så föll affären igenom. CMS-teamet får tillbaka 603 på vårkanten i april, bilen lackas nu om i silver och man hyr in föraren Ulf Granberg att köra i de Svenska Mästerskapen i Grupp-A, Ulf blir totalt tvåa.
Robert Koistinen (från Finland) hyr 603-bilen via en mellanhand Veli Packalen (av Team CMS), Robert testkör bilen först på Karlskogabanan i Sverige. 603 lackas gul av Robert och han tävlar i de Finska Mästerskapen och även en deltävling i de Nordiska Mästerskapen på Anderstorp. I Finland i tävlingen Kemora 500, efter 1,5h in i tävlingen så kommer Robert i slutet av den långa raksträckan på Kemora och då exploderar vänster bromsskiva, samtidigt går vänster styrstag av, vilket gör att bilen knappt går att styra, Robert får dock till slut stopp på bilen och då var han dryga 200 meter utanför banan! Innan olyckan inträffade så låg han tvåa i tävlingen.
Christer Simonsen (CMS) får tillbaka 603 från Finland, och vid ett tillfälle så skall några mekaniker från CMS testat bilen och kört av och rullat 603 på taket, vilket resulterade i en del skador på tak samt höger c-stolpe. CMS säljer kort därpå 603 (i sitt befintliga skick) till en Stefan Larsson (SL Turbo) i Värmland, och Stefan provkör bilen på Gelleråsen något som resulterade i att topplockspackningen gick sönder, efter detta så blir 603 ståendes i 9 år.
Pelle Nilsson (Zacco-Pelle) köper den gamla 603-tävlingsbilen i sitt bedrövliga och befintliga skick. Planen är att 603 skulle återställas till originalskick, så Pelle plockar isär 603-bilen och placerar alla delar i pallboxar, karossen ställs undan i väntan på renovering. Men tiden rullade på och Pelle fann aldrig tiden då han är egen företagare. Så en dag så kontaktar Mark Petch från Nya Zeeland mig (Björn), och säger att han är intresserad av att köpa 603 i dess befintliga skick (i delar), så jag kontaktar Pelle och vi bokar in ett möte när Mark Petch är i Sverige i augusti 2016, tills dess hade Pelle hunnit att sammanställa en inventarielista över vad som fanns och inte fanns till bilen och så vidare. Mark Petch får se karossen och vill då att Pelle skall renovera karossen på sitt företag, som är en stor mekanisk verkstad. Mark Petch hade nämligen bestämt sig för att köpa 603 av Pelle.
I slutet av 2016 (i novembermånad) så kommer Mark Petch tillbaka till Sverige och då vi har ett nytt möte (Mark Petch, Pelle Nilsson, Ulf Granberg och jag själv), där vi även kollar alla delar och samtidigt ser över renoveringen av 603-karossen, som var ett tämligen stort projekt! Karossen var så illa tilltygad att taket, trösklar, bakskärmar och fronten fick bytas ut helt men efter det så var 603 som ny! Karossen åker sedan till lack och efter detta så fraktas den hem till Ulf Granberg strax utanför Göteborg (i junimånad). Där tar resterande av renoveringen plats tillsammans med Ulf Granberg, Mark Petch, Joakim Magnusson och Mikael Letterström med flera. Bilen står färdig på hjul i augusti 2017 (dock utan inkopplad el och ledningar för bromsar och motor med mera) och visas då upp i samband med VROM (Volvo Rendezvous Owner Meeting) utanför Volvos museum i Arendal. Senare under hösten 2017 så ser Ulf Granberg till att bilen sätts på en container för att skeppas hela vägen till Nya Zeeland, och i november så anlände 603 till sin slutdestination hos Mark Petch, dess nya ägare. Nu väntar resterande arbete hos Marks mekaniker för att bilen skall bli färdig och köras av John Bowe igen, som kört den över 30 år tidigare.
Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se© |