Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Infra Paint #240A

Ägare: Tommy ”Sillfallar’n” Andersson, Jönköping.
Byggd av: Volvos Service Avdelning, Göteborg (med Robert L. Kvist, Göran Sällström, Börje Thor och Kent Olofsson mfl.).
Ombyggnation 1986: Volvo Motorsport.  
Restaurerad 2001 av: Kim Sevius, Säffle.
Byggår: 1983.
Chassi no#: 606. (240A – 1983-1985)
Status: Står tävlingsklar (Planer på att återställa bilen för racing finns då bilen idag är en rallybil).
Tekniska bilder 1983:
    
  

(bilder från 240grupp-A.se Arkiven & Ulf Granberg) 
Tekniska bilder innan renovering:
  
(bilder från 240grupp-A.se Arkiven)
Tekniska bilder nutid:
  

(bilder från 240grupp-A.se Arkiven) 
1983-första utseendet.

(bild från 240grupp-A.se Arkiven)
Senast kända utseende.

(bild från 240grupp-A.se Arkiven)
Bakgrund


På Volvo eller mer bestämt på Volvos Serviceavdelning så hade man byggt en Volvo Turbo Cup bil, mest för skojs skull bland teamet på avdelningen där alla deltog aktivt antingen som förare eller mekaniker. Det hade varit ett lyckad projekt som man sen sålts till rallycrossåkaren Lars Nyström som körde i EM i rallycross. På Serviceavdelningen 1983 så bestämde sig några ur teamet att bygga ytterligare en ny bil, en som skulle bli en uppgraderad version av Turbo Cup bilen man byggt året innan, en som skulle funka som en slags testbil för att prova nya delar som senare skulle komma till andra tävlingsbilar som skulle komma att tävla i Grupp-A (ETC).

Det var Göran Sällström, Robert L. Kvist, Börje Thor och Kent Olofsson mfl. som låg bakom bygget av vad som skulle bli känt som Infra Paint-bilen (eller IP-bilen), och namnet kom från de som lackat bilen, ett företag som låg i Vänersborg och som kommit på ett sätt att torka färgen snabbare på nylackade bilar, detta med just Infraröd Värme, där av Infra Paint. Och precis som med Turbo Cup bilen så kom Infra Paint att byggas helt och hållet under ideella förhållanden, efter arbetstimmar, under kvällarna på Serviceavdelningen. 1983 var startåret då Volvo först smög sig in i Grupp-A serien.

Var detta något som bara skett av en ren slump? Nej inte riktigt.

Bilen tävlades med både nationellt och internationellt i Grupp-A 1983-84, då utav Robert L. Kvist, Börje Thor, Ulf Granberg och Eje Elgh, där de två sistnämnda förarna hade fått köra bilen på Brno i dåvarande Tjeckoslovakien efter en olycka med ordinarie bil (240A 403) med Kvist. Så Infra Paint-bilen funkade även som reservbil uti nödfall fast man använde mest bilen på tester bla. för att för första gången testa stötdämpare från Öhlins på en bil. Efter 1984 så togs bilen helt av banan för att endast fungera som testbil för Volvo Motorsport. Man testade bla. ut Volvos nya ETC-system (Electronic Traction Control-system) på IP-bilen 1985 och detta kom sedan att prövas i tävlingssammanhang i slutet av 1986 fast då på en annan tävlingsbil.

Men IP-bilen var ingen tävlingsbil längre utan snarare en testbil för ny teknik och lösningar mm. Och 1986 så lackades IP-bilen om exteriört samt i motorrum till vit och folierades för att matcha Volvos fabriksstall – RAS Sport, anledningen till omlackeringen var en brand som inträffat då man utförde tester på Mantorp, ett bränslerör från mängdmätaren hade vibrerat av och fronten på bilen fattade då eld, detta var efter endast tredje körda varv och körde gjorde Robert L. Kvist (som naturligtvis ej bar ansvar för olyckshändelsen). Fast bilen nyttjades ofta för PR-relaterade sammanhang för Volvo inför pressen osv. Men IP-bilen var ingen tävlingsbil längre utan snarare en testbil för ny teknik och lösningar mm. Och 1986 så lackades IP-bilen om exteriört samt i motorrum till vit och folierades för att matcha Volvos fabriksstall – RAS Sport, anledningen till omlackeringen var en brand som inträffat då man utförde tester på Mantorp, ett bränslerör från mängdmätaren hade vibrerat av och fronten på bilen fattade då eld, detta var efter endast tredje körda varv och körde gjorde Robert L. Kvist. Fast bilen nyttjades ofta för PR-relaterade sammanhang för Volvo inför pressen osv.

Bland annat så var det detta denna bil Johnny Cecotto körde för att introducera sig och bekanta sig med Volvo 240 Turbo, den var nu som sagt vit med de klassiska Nordica-linjerna och Speedline 17″ fälgar. Under 1986 så hade man även gett bilen ett nytt chassinummer (tidigare var det #240A), och i följd så blev bilen nr 6, alltså #606.I slutet av 1986 så tillkännagav Volvo att man nu lämnade racingvärlden som fabrikstall, och IP-bilen skulle gått till mangeln egentligen men ställdes undan för kallförvaring tillsammans med 01A och 605, och där blev bilarna ståendes tills dess att Volvo slog upp sitt nya museum, lett av Gunnar Andersson (tidigare chef för Volvo R-Sport som sedan blev Volvo Motorsport) 1987. Bilarna 01A och 605 skulle bli föremål för det nya museet och IP-bilen såldes till en anställd på Volvo, en göteborgare vid namn Christer Hansson, för vad som sades varit en ”symbolisk summa” (tros ha varit runt 50,000 kr då), detta var ett köp som skulle skett med en partner vid namn Veli Packalen. De båda drev bilen i diverse tävlingar under 1987 i bl.a. Kemora 500 i Finland där Matti Alamäki och Timo Tuumi körde tillsammans och sedan i de Nordiska Mästerskapen på Jylland Ring i Danmark tillsammans med Peggen Andersson, bilen har fortfarande samma utseende som under 1986, vit med Nordica-linjerna.

Christer och Veli sålde senare sen bilen till billackeraren Onni Kreivi, en finn-svensk som tävlar med bilen i både SM och i Finska Mästerskapen 1988.  Efter -88 så säljer Onni bilen till en person vid namn Kjell Fredlund, en kille i sina sena tonår som registrerar och får IP-bilen godkänd för gatan, och ska vid köpet av bilen fått med en uppsjö av delar! Kjell äger bilen i några år och 1990 så säljs den nu gatregistrerade banbilen (med diverse delar) till en Lennart Andersson, men efter detta så kallnar spåren och bilen försvinner, för att dyka upp igen 1996 då Tony Mårtensson köper bilen. I tre år, helt orörd, förblir bilen med Tony som sedan säljer den till rallykompisen Kim Sevius i Säffle 1999, en före detta racingbil i nu väldigt dålig skick… Dock med alla viktiga delar kvar! Bilen skall vid detta tillfälle varit vit och röd, beskrevs lite som en Eggenberger Volvo (Volvos fabriksbilar från 1985).

Kim fick byta ut det mesta i plåtväg på karossen då den var tämligen misskött! Bland annat större delen av golvet fick bytas ut, dock inte pga. rost utan dess anskrämliga skick! Men det var inga problem för en herren som Kim som då jobbade som plåtslagare på egen Volvofirma i Säffle. Kim äger och tävlar friskt med bilen på Europas asfaltsrallyn, där bilen blev kallad en ”kitcar killer”, under nästan 10 år.

Bilen vilar idag hos familjen till en bilsamlare, den nu bortgångne Tommy Andersson. Detta är förövrigt den äldsta utav alla fullblods Grupp-A bilar som än idag existerar! Tack vare Kim Sevius.

Text och research av Björn Ohlson©, www.240grupp-A.se®

Racing Kalender & Förare


Fattas det tävlingar så kan detta bero på att bilen antingen inte deltog eller så finns det ej data att tillgodose med. * markerar sista tävlingen för säsongen, enskilda tävlingar markeras ej.

Förare      

Börje Thor

Robert L. Kvist

Ulf Granberg

Eje Elgh

Matti Alamäki (FIN)

Timo Tuumi (FIN)

(Anders Olofsson – TEST)

(Anders Lindberg- TEST PR)

(Johnny Cecotto (VEN) – TEST VOLVO)

(Thomas Lindström – TEST PR)

Per-Gunnar Andersson

Onni Kreivi (FIN)

Kim Sevius

Jörgen Karlsson Co. Driver

Susanne Sevius Co. Driver

Tony Jansson Co. Driver

Anita Jansson Co. Driver

Mikael Jansson Co. Driver

Torbjörn Johansson
       
Datum Bana Förare Mästerskap
1983 Mantorp

Robert Kvist  TEST – Volvo
830619 Anderstorp Robert L. Kvist Svenska Mästerskapen i Grupp-A
830710 Falkenberg
Börje Thor Svenska Mästerskapen i Grupp-A
830807 Knutstorp
Robert L. Kvist Svenska Mästerskapen i Grupp-A – Kvällsposten Race
830909 Silverstone (GB)
Slutresultat – Gick ej i mål

Robert L. Kvist
Börje Thor
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
830925 Zolder (B)
Slutresultat – 23
Robert L. Kvist
Börje Thor
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840610 Brno (CZE)
Slutresultat – 4

Ulf Granberg
Eje Elgh
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840617* Zeltweg (A)
Slutresultat – Okänt
Ulf Granberg
Robert L. Kvist
Europeiska Mästerskapen i Grupp-A
840708 Falkenberg
Börje Thor Svenska Mästerskapen i Grupp-A
1985 Nogaro (F)
Ulf Granberg
Anders Olofsson
TEST – VOLVO
1985 Nogaro (F)
Ulf Granberg
Anders Olofsson
TEST – VOLVO/ÖHLINS
1986 Kemora (FIN)

Anders Lindberg
Finska testförare (okända namn)
TEST – PUBLIC RELATIONS (PR)
1986 Imola (IT)

Johnny Cecotto (VEN) TEST – VOLVO 
1986 Nogaro (F)

Thomas Lindström
TEST – PUBLIC RELATIONS (PR)
870718 Kemora (FIN)
Matti Alamäki (FIN)
Timo Tuumi (FIN)
Kemora 500
870822 Jyllandring (DK)
Per-Gunnar Andersson Nordiska Mästerskapen i Grupp-A
880430/0501 Sadan Auton Ajot (FIN) Onni Kreivi (FIN) Finska  Mästerskapen i Grupp-A
880507/08 Hämeelinna Race (FIN) Onni Kreivi (FIN) Finska  Mästerskapen i Grupp-A
880528/29 Seinäjoen Vauhtiajot (FIN)
Onni Kreivi (FIN) Finska  Mästerskapen i Grupp-A
880604/05 Ahveniston VM-Vauhtipäivät (FIN)

Onni Kreivi (FIN) Finska  Mästerskapen i Grupp-A
880612 Anderstorp Onni Kreivi (FIN) Svenska Mästerskapen i Grupp-A
880702/03 Kemora (FIN) Onni Kreivi (FIN) Finska  Mästerskapen i Grupp-A
880710 Falkenberg
Onni Kreivi (FIN) Svenska Mästerskapen i Grupp-A
890827 Sturup Onni Kreivi (FIN) Sturup Raceway Race
880910/11 Kemora (FIN) Onni Kreivi (FIN) Finska  Mästerskapen i Grupp-A
010000 Conrad Euregio Rally Kim Sevius
Jörgen Karlsson Co. Driver. 
Nordic West Euro Rally Cup
020322-23 Van Staveren Zuiderzee Rallysprint Kim Sevius
Mikael Jansson Co. Driver.
Nordic West Euro Rally Cup
020825 Gurlitta loppet Kim Sevius
? Co. Driver.
Helmia Cup
030920 Maskin & Mätservice Racet Kim Sevius
? Co. Driver.
RS i Backe
031101 Conrad Euregio Rally Kim Sevius
Mikael Jansson Co. Driver.
Nordic West Euro Rally Cup
041010 Frida-specialen Rallysprint

Kim Sevius
Susanne Sevius Co. Driver. 
Rallysprint
041107 Conrad Euregio Rally Kim Sevius
Anita Jansson Co. Driver.
Nordic West Euro Rally Cup
040000 ELE Rally Kim Sevius
Tony Jansson Co. Driver. 
Nordic West Euro Rally Cup
050422 Motorns dag Rallysprint
Kim Sevius
Susanne Sevius Co. Driver. 
Rallysprint 
070423 Ox-specialen

Torbjörn Johansson Rallysprint
error: Content is protected !!